T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEYOĞLU - İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

KÖK DEĞERLER PROJESİ

KÖK DEĞERLER TEMALI ETKİNLİK KİTABI UYGULAMA KILAVUZU

KÖK DEĞERLER TEMALI ETKİNLİK KİTABI UYGULAMA KILAVUZU

 

Milli Eğitim anlayışımız bilime odaklı, ulusal ve kültürel değerlere duyarlı, estetik değerlere sahip, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirme doğrultusunda evrensel ve ulusal değerlerden beslenmekte olup bu değerlerin öğrencilere kazandırılması yolunda "Değerler Eğitimi Etkinlik Kitabı" hazırlanmıştır.

Hazırlanan etkinlik kitabında ele alınan değerler; ideal ve arzu edilen davranış veya yaşam biçimlerini ifade eden üst düzey kavramlar ve doğru kararlara ulaşmada bireylere yardımcı olan genel ilkelerdir. Güncellenen öğretim programlarında farklı olarak öne çıkan hususlar, değerlerimiz ve yetkinliklerdir. Disiplin alanlarının her birinde öğrencilere aktarılması hedeflenen 10 kök değer ve bu değerlere ilişkin tutum ve davranışlar belirlenmiştir. Kök değerler (adalet, sabır, saygı sevgi, sorumluluk, dostluk, dürüstlük, öz denetim, yardımseverlik ve vatanseverlik) kazandırılması hedeflenen değerler arasında öncelikli öneme sahip olan ve diğer disiplinlerle ortak olarak kazandırılması hedeflenen temel değerlerdir. Öğrencilerin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde; kişisel, sosyal, akademik ve iş hayatlarında ihtiyaç duyacakları beceri yelpazeleri Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ile belirlenmiştir. TYÇ'de yer alan sekiz anahtar yetkinlik ise şunlardır: Anadilde iletişim, yabancı dillerde iletişim, matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler, dijital yetkinlik, öğrenmeyi öğrenme, sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler, inisiyatif alma ve girişimcilik, kültürel farkındalık ve ifade."

Etkinlik kitabının amacı kök değerlerin bireylere kazandırılmasıyla bir yandan bireyin toplumsal hayata uyum sağlayarak dengesini bulmasına destek olmak bir yandan da toplumun kültürel özelliklerine katkı sağlamaktır. Hazırlanan materyalde yer alan farklı değerlere ait içerik, etkinlik ve uygulamalarda öğrencilerin yorumlama, çıkarımda bulunma, öğrendiğini karşılaştığı probleme yansıtabilme, karşılaştırma, ilişki kurabilme, analiz edebilme, eleştirel düşünebilme, düşüncelerini sentezleyebilme gibi üst düzey zihinsel becerileri kazanabilmesi ve tüm bu süreçleri etkili iletişim kurarak iş birliği içinde deneyimlemesi amaçlanmaktadır.  Aynı zamanda Değerler Eğitimi Etkinlik Kitabı ile öğretimin sadece bilişsel yani zihinsel öğrenmelerle sınırlı kalmayıp öğrencilerin duygu, tutum, değer, inanç gibi duyuşsal davranışlarının hepsinin geliştirilmesi yani eğitimin bütüncül olarak ele alınması da mümkün olacaktır.

Öğretim Programlarında Yer Alan Kök Değerler Temalı Etkinlik Kitabı'nda on kök değere yönelik yüz yirmi etkinlik yer almaktadır. Alan uzmanları tarafından hazırlanan etkinlikler; öğrencilerin ilgisini çekecek, birbirinden farklı özellikler içeren özgün çalışmalar şeklinde sunulmuştur. Etkinlikler öğretmenlerin uygulamasına yönelik sınıf içi etkinliklerdir. Her etkinliğin sınıf içi uygulama bölümü olmakla birlikte okul içi, okul dışı ve aile ile irtibatlı görevlendirmeler içeren etkinlikler de bulunmaktadır. Etkinlikler, öğrencilerin sınıf ortamı içerisinde daha çok eğlenerek öğrenebilecekleri, anlama ve anlatma becerilerini daha üst düzeye çıkarabilecekleri çok yönlü çalışmalar şeklinde düzenlenmiştir.

Tüm öğretmen ve öğrencilerimizin istifadesine sunulan, evrensel, toplumsal, ahlaki ve millî değerler ile sentezlenerek hazırlanan "Değerler Eğitimi Etkinlik Kitabı"na https://ogmmateryal.eba.gov.tr/kitap/degerler-egitimi/index.html adresinden erişilebilirsiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.01.2023 - Güncelleme: 11.01.2023 10:07 - Görüntülenme: 172
Kaynak: www.ogmmateryal.eba.gov.tr
  Beğen | 0  kişi beğendi